Als houten grafmonument wordt vaak gekozen voor de vorm van een houten kruis. Houten kruizen zijn er in vele soorten en maten. Wij hebben in de loop van de tijd al vele soorten kruizen mogen fabriceren. De voorbeelden hieronder zijn een indicatie van de mogelijkheden wat betreft houten kruizen. Toch krijgen we nog regelmatig aanvragen voor een nieuw model kruis. Heeft u zelf een model of uitvoering bedacht? Vraag dan gerust naar de mogelijkheden.
Foto’s houten kruizen
Dit is een houten byzantijns kruis gemaakt van teakhout. Het is uitgevoerd met een dakje. De tekst is ingekleurd met zwart en de trouwringen zijn ingelegd met bladgoud.
Dit houten kruis is gemaakt van ruw teakhout. Het is gemaakt uit de buitenkant van de stam.
Een houten kruis opgebouwd uit allemaal losse delen. Alles is met de hand gemaakt en zorgvuldig aan elkaar verlijmd.
Mooi robuust houten kruis gemaakt van massief mahonie. Het is behandeld met een beits. Het kruis is afgewerkt met klassieke, ouderwetse siernagels.
Mooi elegant houten kruis. Alle zijkanten zijn licht afgerond. In de omlijsting zijn drie schuine plantenvakken gemaakt.
Dit houten kruis is gemaakt van ruw teakhout. Het is gemaakt uit de buitenkant van de stam. Met een strakke omlijsting en een plantenvak.
Een mooi, klein en eenvoudig kruis. Ideaal voor de wat smallere gedenktekens.
De twee houten kruizen staan schuin achter elkaar. De verhoudingen zijn zo gemaakt dat als je ervoor staat ze precies even groot lijken.
Dit houten kruis is aan alle zijkanten afgerond. Er zijn vijf verschillende freesmallen voor nodig.
Dit houten kruis is gemaakt van ruw teakhout. Het is gemaakt uit de buitenkant van de stam. Het naambordje is dezelfde stijl. Het heeft de vorm van een boek.
Houten kruis gemaakt van ruw teakhout. Het ligt onder afschot vlak in de omlijsting. Met bijpassend naambord van ruw teakhout.
Dit houten kruis is aan alle zijkanten afgerond. Het is gemaakt als los model.
Dit houten kruis is ook gemaakt met facetafwerking. Het naambordje is gemaakt in precies dezelfde stijl. Het is zo een mooi geheel.
Klassiek Latijns houten kruis. Hier is goed de fundatie te zien. Het kan vrij eenvoudig zelf worden geplaatst.
Dit houten kruis is aan de binnenkant open. Het is aan alle hoeken verlijmd met halfhoutse verbindingen.
Dit monument is blank gelaten. Het kruis wordt gebruikt voor een tekst. Op het naambord kunnen twee namen met data.
Een houten kruis gemaakt van eikenhout. Het is bedoeld als tijdelijke gedenkteken. Eiken is minder duurzaam dan teakhout, dus meer geschikt als tijdelijk houten grafmonument.
Aan alle uiteinden is een zogenaamde facetafwerking gemaakt. Op een klassieke manier gemaakt met een spookschaafje.
Dit houten kruis is ook gemaakt met facetafwerking. Met een mooi bijpassende omlijsting met plantenvak.
Eenvoudig, klein, strak houten kruis dat is gemaakt voor een bermmonument.
Dit houten kruis is ook gemaakt met facetafwerking. De omranding is aangeplant met een buxus haag. In het midden is een tuintje aangelegd.
Dit houten kruis is ook gemaakt met facetafwerking. Hier is goed te zien hoeveel tekst er op een kruis past.
Prijzen houten kruizen
Houten kruizen kunnen worden geleverd als compleet monument. Dus met een adequate fundatie, frame met invulling en plaatsen. Wij verzorgen dan alles, en u heeft er geen zorgen over.
Voor mensen met een kleiner budget bieden wij een houten kruis ook aan als los monument. Dat betekent dat het losse kruis wordt gemaakt op een fundatie, zonder frame en grafbedekking. U kunt het dan ophalen in de werkplaats en daarna zelf plaatsen.
Een kruis op een grafmonument
Op christelijke begraafplaatsen wordt regelmatig gekozen voor
houten of stenen grafmonumenten in de vorm van een kruis.
Ook zie je daar regelmatig een afbeelding van een kruis op een andere vorm grafzerk.
Oudste afbeelding in Nederland van een kruis op een grafsteen in Maastricht (5e/6e eeuw) Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruis_(christendom), 23-7-2015.
Kruisen of kruizen
Wat is nu het meervoud van kruis: kruisen of kruizen? Kruisen en kruizen zijn allebei correcte meervoudsvormen van kruis. In alle betekenissen van kruis kunnen beide meervoudsvormen gebruikt worden. Vooral in Belgiƫ is kruisen gebruikelijker dan kruizen.
Bron is taaladvies.net, drager van het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie.Geraadpleegd op 23-7-2015. Verkregen van http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/478/kruizen_kruisen/